Upptäck Utö

I Skärgården finns många vackra platser att utforska och upptäcka. Utö är en uppskattad destination för alla åldrar. Upplev friheten i naturen kombinerat med Utö Värdshus utbud av aktiviteter och upplevelser. 

Hyr cykel och ta dig ut på det vackra skjutfältet som på slingriga vägar och vidsträckta åkrar leder dig fram till öns vackraste strand, Utö Storsand. Packa picknickkorgen och promenera på någon av de utmärkta naturstigarna för att sedan avnjuta en stunds fika på en solvarm klippa. Eller kavla upp ärmarna och engagera dig i någon av öns våtmarker där vi arbetar med att vända negativ miljöpåverkan genom att återställa marina miljöer. 

Vandra på Utö & Ålö

På Utö har det funnits stigar sedan man upptäckte järnmalm på 1100-talet. Under hösten 2017 och vintern 2018 har vi röjt 35 kilometer av de gamla igenvuxna stigarna.

Vandra eller spring längs havet i väster och i öster. Gå genom skogspartier, öppna gläntor och ängar. Stanna till på en spång och titta ner i vattnet eller luta dig mot en solvarm klippa  och njut av fantastisk havsutsikt. Vissa partier på stigarna är lite tuffa men med försiktighet klarar du av det. 

LÄS MER OM DE OLIKA NATURSTIGARNA → 

Utforska utö på cykel 

Att ta sig runt på cykel är en fantastisk aktivitet som passar hela familjen. Nere i Hamnboden intill Gruvbryggan där Waxholmsbåten lägger till går det att hyra cykel i olika storlekar, det finns både barnsits och cykelkärra att hyra. Ett få antal elcyklar finns att tillgå. Glöm inte bort att vara ute i god tid varma sommardagar. 

Sällskap över 10 personer kan reservera cyklar i förväg.

 

Ö till Ö 

När en sen kväll i baren på Utö mellan fyra goda vänner resulterar i ett världsmästerskap. Så föddes idéen om Ö till Ö.

I extremsporten Swimrun gör man som i namnet, simmar och springer. Ofta i lag om två växlar man mellan simning och löpning utan att stanna. 
Vad som började som en galen vadslagning utvecklades till sporten Swimrun och tävlingen ÖTILLÖ. Loppet är idag internationellt erkänt som SWIMRUN WORLD CHAMPIONSHIP och har rankats av CNN som ett av de tuffaste loppen i världen.

FÖR MER SWIMRUN ANDA →

Sand mellan tårna

På Utö finns allt från ensliga klippbad till vackra sandstränder. Persholmen, som ligger över den lilla bron nere i hamnen har klippbad. Ytterligare en bit från hamnen finns Barnens Bad, en fin och långgrund sandstrand i en liten vik. Tar du cykel eller moped kan du åka till skärgårdens kanske finaste strand Storsand, som är just en stor sandstrand och ligger på skjutfältets mark några kilometer från Värdshuset. Glöm bara inte att fråga oss i receptionen om skjutfältet är öppet om du planerar att åka dit. 

 

Initiativ Utö

Utö Värdshus tror på Hållbarhet i praktiken och har därför inlett ett nära samarbete med stiftelsen Initiativ Utö. Initiativ Utö arbetar aktivt med att rena Östersjön genom att anlägga våtmarker på Utö och Ålö. Visionen är att vända negativ miljöpåverkan genom att återställa marina miljöer och skapa cirkulära system för att förbättra förutsättningar för djur och människor och nyetablera åtgärder som är till gagn för miljö och motion. 

Utö Värdshus engagerar sig genom att bland annat: 

> Bistår med personal som aktivt deltar i utvecklingsarbeten i samtliga våtmarker.
> Att ge är roligare än att få. Istället för Julklapp har vi valt att ge arbetstimmar till Initiativ Utö. På så sätt hjälper vi vårt hav att må bättre.
> Köket är med och påverkar de grödor som planteras i våtmarkens odling och delar av skörden hamnar sedan på tallriken hos gästerna på Värdshuset.
> Vi bistår med maskiner för att underlätta arbetet. Vi gräver där vi står.

LÄS MER OM VÅTMARKERNA & INITIATIV UTÖ →

Andas iN & andas ut

Att finna inre lugn och välbefinnande kan ibland kännas som en utmaning. En yogaklass i fridfull Skärdgårdsmiljö kan däremot vara en hjälp på vägen. 

förfrågan kan vi anordna Yogaklasser för grupper. Under sommarmånaderna erbjuds klasser för privatpersoner beroende på efterfrågan. Kontakta receptionen så hjälper vi dig.

KONTAKTA RECEPTIONEN →