Restaurang, boende och konferens i skärgården

Sevärdheter på Utö

Sevärdheter på Utö

Gruvorna

hittar du en bit bakom värdshuset. Informationstavlor berättar vad du behöver veta och skulle du få blodad tand ligger det lilla gruvmuséet alldeles intill.

Utö kyrka

Den vackra gula kyrkan på Utö är skärgårdens största stenkyrka och den byggdes år 1850. Den ligger idylliskt belägen i Kyrkviken. Du kan ta dig dit med båt direkt från Årsta Brygga. Från Värdshuset kan du cykla eller promenera de ca 3 kilometrarna.

Utö Kvarn

Utös mest kända byggnad är utan tvivel kvarnen – denna magnifika byggnad från 1791 som har varit sjömärke och symbol för Utö under lång tid. Väderkvarnen byggdes främst som mjölkvarn och den blev för skärgården ett mycket pampigt bygge. År 2001 byggnadsminnesförklarades kvarnen, men den var i ganska dåligt skick då väder och vind hade tärt på den. Efter en omfattande renovering i år, 2013, är den åter rödmålad, har fått nytt staket runt trädäcket och nya fönster och tak. Öppet sommartid.

Geologisk vandring

Utö är ett eldorado för dig som är intresserad av geologi. Det är den enda platsen i världen där det finns så många bergarter på så liten yta. Jättegrytor, kvartsgångar, hällmarker och den mycket sällsynta Holmqvistiten är några av sevärdheterna på ön.

Gruvmuseum

Det lilla gruvmuséet ligger strax bredvid värdshuset och uppvisar allt om Utös gruvdrift från 1100-talet. Muséet har en nästan komplett mineralsamling från gruvan. Hembygdsmuséet ligger i samma lokaler och har utställning om hur det var att leva på Utö som fiskare och jordbrukare. Muséet har öppet dagligen på sommaren.

Båtshaket

Längst ut på Ålö som ligger söder om Utö hittar du Restaurang Båtshaket . Det tar ca en halvtimme att cykla hit från värdshuset och är väl värt mödan. Se solen gå ner över havet medan du dricker något kallt och mumsar på rökta räkor.

Lurgatan

Lurgatans små röda stugor är byggda strax efter 1723. Två gruvarbetarfamiljer bodde i varje stuga. Under badortstiden i slutet av förra sekelskiftet hyrdes husen ut till sommargäster. Stugorna är numera kulturminnesmärkta och fungerar fortfarande som långtidsarrenderade sommarbostäder.

Tidtabell för båten till Utö

Så här hittar du till Utö

Adress och kontaktinfo

Boka online här!

Speciella öppettider under året

November, Värdshuset öppet för lunch alla dagar, weekendöppet i hotell och restaurang. Veckodagar öppet för grupper och konferenser efter förfrågan. December, Värdshuset öppet för lunch alla vardagar, julbord ons-sön enl schema, weekendöppet i hotell och restaurang med julbord. Öppet för konferenser efter förfrågan. Bakfickan öppet lördagar under julborden. Lunchcafé i Societetshuset under julmarknaden.
Januari, öppet för konferens och fest efter förfrågan. Vintervandrarhem med eget hushåll kan bokas. Februari, öppet för konferens och fest efter förfrågan. Vintervandrarhem med eget hushåll kan bokas.
Mars, weekendöppet i hotell och restaurang från mitten av mars. Veckodagar öppet för grupper och konferenser efter förfrågan. April, weekendöppet i hotell och restaurang. Veckodagar öppet för grupper och konferenser efter förfrågan.
Maj, Värdshuset öppet alla dagar för lunch, öppet för middag alla fredagar och lördagar, även veckodagar efter förbokning. Bakfickan öppet lördagar. Hotell och vandrarhem öppet alla dagar. Gästhamn och tältplats öppet alla dagar. Weekendöppet i hotell och restaurang. Veckodagar öppet för grupper och konferenser efter förfrågan. Bakfickan öppnas till Midsommar. Gästhamn och tältplats öppet alla dagar. Juni, Värdshuset öppet för lunch och middag alla dagar, Bakfickan förhoppningsvis öppet lördagar samt midsommaraftonen. Seglarbaren öppet för lunch och middag från mitten av juni. Hotell och vandrarhem öppet alla dagar. Gästhamn och tältplats öppet alla dagar.
Juli, Värdshuset öppet för lunch och middag alla dagar, Bakfickan öppet onsdag-lördag. Seglarbaren öppet för lunch och middag alla dagar. Hotell och vandrarhem öppet alla dagar. Gästhamn och tältplats öppet alla dagar. Augusti, Värdshuset öppet för lunch och middag alla dagar, Bakfickan öppet onsdag-lördag fram till mitten av aug, sedan fredag-lördag. Seglarbaren öppet för lunch och middag till mitten av aug, sedan möjlig att abonnera för större sällskap. Hotell och vandrarhem öppet alla dagar. Gästhamn och tältplats öppet alla dagar.
September, Värdshuset öppet alla dagar för lunch, öppet för middag alla fredagar och lördagar, veckodagar efter förbokning. Bakfickan öppet lördagar. Hotell och vandrarhem öppet alla dagar. Gästhamn och tältplats öppet alla dagar. Oktober, Värdshuset öppet för lunch alla dagar, weekendöppet i hotell och restaurang. Veckodagar öppet för grupper och konferenser efter förfrågan. Gästhamnen delvis öppen via Utö Värdshus reception.

2 rums-stuga på UtöRitning över 2-rums-stuga.
Boende för 3-4 personer.

2 rums-stuga på UtöRitning över 3-rums-stuga.
Boende för 2-3 personer.

YouTube - Utö Värdshus